Как да разберете, че е време да смените ските си?

Ските имат живот, който в определeн момент приключва. Но как да разберете кога е настъпил този край? Когато карате няколко поредни сезона с един и същ чифт ски, промените настъпват постепенно и може да не ги забележите веднага. Ако не се грижите редовно за ските си, първоначално се опитайте да наточите кантовете и да ги ваксирате, преди да ги отпишете. Качествените ски издържат минимум 100 дни на пистата.

Ако си мислите, че е време да смените ските, помислете за тези няколко варианта, които ще ви докажат, че е време за това.

1_Физически сте надраснали сегашните си ски.

Височината и теглото влияят на характеристиките на ските, затова е важно да си съответстват. Начинаещите скиори често избират по-къси ски, но някои ски за по-специфични дисциплини може да са и по-дълги. Като цяло в изправено положение на тялото върхът на ските трябва да е някъде между брадичката и горната част на главата ви. Ако сте пораснали или наддали чувствително в килограмите си, вероятно е време за нов чифт, които да отговарят на настоящите ви габарити.

2_Уменията ви са се подобрили и сегашните ви ски не отговарят на тях.

Поздравления, това е най-приятният момент да смените ските. Ските с по-голяма стабилност са по-подходящи за променлив терен и извън пистите. Докато за начинаещите ските са по-къси и по-гъвкави.

3_Ако ските ви са стари или в лошо състояние.

Ските се износват. Така че, ако сте карали усилено в продължение на много години с един и същи чифт, огледайте внимателно състоянието им. Например за много драскотини върху горния слой, страничните стени или основата – особено ако някоя от частиците е проникнала в основния материал. Проверете ръбовете за пукнатини или за дълбоки вдлъбнатини. Ако тези зони са ремонтирани многократно, вероятно не могат да понесат още един ремонт. В крайна сметка заслужавате нов чифт, с който да се наградите.

4_Независимо от „възрастта“ им, има и други знаци за смяна на ските.

Може просто да не усещате живот в ските си. Или те просто вече не ви „слушат“ и не правят това, което искате от тях. И не на последно място – просто защото не стоите върху ските си така, както сте стояли преди.

Така или иначе е време за тестове и да откриете подходящия чифт за вас, означава да се насладите на най-новите модели, преди да купите. А, ако не сте купували нови ски от близо 10 години, време е – технологиите се развиват стремглаво и може да се окаже, че ще имате нужда от учител, преди да ги опитомите.

Разгледайте СНИМКИ от ски теста на най-новите модели ски на HEAD, който се проведе през изминалия уикенд (7 и 8 март) на Боровец.

Последни публикации