Как да определите размера на краката си

РАЗМЕР НА ОБУВКИТЕ И РАЗМЕР НА СТЪПАЛОТО

Всеки бранд има своя маркировка за номера на обувките – например UK (5,5); US (7); EU (38 2/3). Причината за това е собственият стандарт за определяне размера на обувките в различните страни по света. Това може да бъде реалната дължина на стъпалото или с корекции, които позволяват повече свобода на движението, измерена в сантиметри или в инчове. Много производители предоставят адаптирани таблици със съответния размер в една или в друга система. Въпреки това при различните марки дори размерите, посочени в една и съща система, невинаги съответстват един на друг.

Най-точно размерът на обувките може да бъде определен с помощта на скалата Mondopoint – това е система за измерване на краката в милиметри.

В магазин SportStation консултантите ще ви помогнат. Но, ако купувате обувки онлайн, може да измерите краката си сами у дома.

КАК ДА ИЗМЕРИТЕ СТЪПАЛОТО СИ?

  • Вземете лист хартия и го поставете плътно до стена, шкаф или врата. Важното е ъгълът да е 90%, така че первазът или прагът на стената може да се окаже пречка.
  • Пригответе си в ръка писалка или молив.
  • Застанете с гръб към стената и стъпете с бос крак върху листа хартия, така че петата ви да докосва стената.
  • Очертайте контура на стъпалото и отбележете най-дългата му част. Важното е през цялото време да не отлепяте крака си от повърхността на листа и да държите писалката изправена перпендикулярно на листа през цялото време.
  • Измерете разстоянието от края на листа, където е била позиционирана петата (опряна в стената) до най-дългата част, отбелязана при очертаването в областта на големия пръст.
  • Измерете втория крак по същия начин. Най-големият резултат ще бъде водещ при избора на номер за обувки.

Това е начинът да измерите дължината на стъпалото си в сантиметри. За да ви бъде по-лесно да се ориентирате, в каталога на всеки сайт с обувки има конвертор на размери. Ако се съмнявате, обадете се на телефоните на SportStation – консултантите ни ще ви препоръчат оптималния размер за вас.

КАКВО Е ВАЖНО ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ИЗМЕРВАНЕТО?

  • Вечер и сутрин размерът на краката може да бъде различен. Препоръчително да измервате стъпалото си вечер.
  • Върху избора на размер на обувки може да повлияе ширината и пълнотата на стъпалото. Най-често обувките се шият на базата на средни параметри. Ако имате широко или тясно стъпало, консултирайте се със специалист преди поръчка онлайн.
  • Не всички ваши обувки могат да бъдат един и същ размер. Например зимните обувки и такива за планинско изкачване са поне с половин до един размер марж. Ски обувките трябва да са ви по размер, а обувките за скално катерене се избират дори с един размер по-малки.
  • Избирайте правилно чорапите – винаги трябва да мерите обувките с чорапи, които да са ви по размер. За планински, ски обучки или за алпинизъм – високи термочорапи, за зимни обувки. Съответно къси чорапи за маратонки.

Дължината на стъпалото не е равна на дължината на стелката – тя винаги трябва да е по-голяма, но колко – зависи от вида на обувката. Понякога тази разлика е чувствителна. Например в ежедневието си може да ходите с маратонки 44-ти размер, да бягате с маратонки 45-ти и да изкачвате планински върхове в 46-ти.

Последни публикации