Как да избирате дрехи с мембрана?

Факт е, че всеки среща трудности с дешифрирането на инфомрацията върху етикетите с описания на мембранното облекло. Ще ви улесним, като ви запознаем с основните фактори, които са наистина важни при избора на мембранно яке или панталон.

На първо време ще ви е доста по-лесно да прецените какъв ще бъде обхватът на приложението на облеклото. Съвременните модели са тясно специализирани и абсолютно универсални - такива, които са подходящи едновременно за летен туризъм и за зимни склонове, не съществуват. Да определите предварително целите на покупката си, ще помогне максимално на консултанта в магазина в препоръките за избор.

Условно дрехите с мембрана могат да бъдат разделени в четири категории:

  • Мембранно облекло за алпинизъм;
  • Мембранно облекло за зимни спортове – ски и сноуборд;
  • Мембранно облекло за туризъм/градски чорапи;
  • Мембранно облекло за спорт с интензивно натоварване – бягане/колоездене.

От предназначението на мембранното облекло зависят и използваните в нея материали, които влияят на теглото, кройката, функционалните детайли и допълнителните опции.

МАТЕРИАЛИТЕ ЗА МЕМБРАННО ОБЛЕКЛО

Основният компонент в мембранното облекло е полиуретанов или тефлонов филм, който може да „транспортира“ водна пара, като същевременно остава непроницаем за водата в течна форма. Следователно основните параметри за оценка на свойствата на мембраната са нейната водоустойчивост и паропропускливост. По правило те са посочени на етикетите или в описанията на мембранното облекло под формата на две цифри. Например 20/20К или 10 000/17 000. Първото число показва водоустойчивост, а второто показва паропропускливостта.

Водоустойчивостта се измерва в милилитри вода и определя на какво водно налягане материалът може да издържи без протичане. Мембраните с водоустойчивост 7000 мм са непроницаеми за дъжд от всякаква сила. Въпреки това повечето мембрани от висок клас имат водоустойчивост 15, 20 и дори 40 хил. мм. Това се дължи не само на стремежа на производителите към големите цифри. Стараейки се да гарантират водонепроницаемостта на своите материали, производителите изключват всякакви рискове от течове дори и при интензивно използване на продуктите им в екстремни условия.

По-голямата част от съвременните мембрани, независимо от цената им, наистина са непроницаеми за дъжд от всякаква сила. Затова не си струва да се съсредоточавате върху този аспект и да търсите висока водоустойчивост, при условие, че закупеното от вас мембранно облекло не изисква употреба при екстремни климатични условия – продължителни дъждове, ураганни ветрове, силни температурни крайности и др.

Пропускливостта на мембраната е много по-важна за комфорта ви. Тя определя колко бързо ще се извежда влагата от тялото навън. Колкото по-добра е паропропускливостта, толкова по-малко рискувате да се намокрите отвътре със собствената си пот и ще изсъхнете по-бързо, ако това се случи. За оценка на паропропускливостта са важни два основни показателя, базирани на различни тестове:

MVTR (moisture vapor transmitting rate – „скорост на преноса на водната пара“) – измерва се в g / m² / 24h, т.е. колко грама водна пара е способна да пропусне тъканта през площ от 1 м² за 24 часа. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голяма е паропропускливостта на материала. При повечето „дишащи“ мембрани този показател е по-голям или равен на 20 000 g / m² / 24 часа.

RET (evaporate resistance – „съпротивление на изпаряване“) е метод за тестване, разработен и приложен от Gore-Tex.Той определя колко силно е „съпротивлението“ на транспортирането на водната пара на тествания образец. Колкото по-нисък показател е RET , толкова по-дишаща е мембраната. Скалата е маркирана от 0 до 30, където с 0 е означена гола кожа – т.е. нищо не пречи на изпаряването на влагата, а 30 е слой от плътен полиетилен – т.е. „дишащи“ свойства напълно липсват. Най-пропускливите мембрани имат RET 0-6.

RET 0-6 – екстремно дишаща

RET 6-13 – добре дишаща

RET 13-20 – дишаща

RET > недишаща

Знак за „добър тон“ е указанието на производителя за методологията на тестовете или обяснение защо върху етикета не са указани индексите на паропропускливост.

Каква паропропускливост ви е необходима на вас?

Ако използвате мембранно облекло за висока двигателна активност – каране на ски, бягане, алпинизъм и други, погледнете показатели по-високи от 20 000 g / m² / 24h.

Якета и панталони, предназначени за използване в града и спорадично използване в рамките на активна почивка – за тях търсете паропропускливост от 6-10 000 g / m² / 24h.

Не забравяйте, че това са минимални ориентири и всъщност по-голямата част от мембраните от висок клас днес демонстрират паропропускливост от 20 000 g / m² / 24h.

При избора на мембранно облекло е важно да обърнете внимание и на редица други моменти – използвани тъкани, начини на съединение на мембраната, наличие на допълнителна вентилация и дори качество на импрегнирането, използвано като лице на материала. При Gore-Tex тези параметри са регулирани – тъканите, свързани с мембраните им, преминават през много строг подбор.

ТЪКАНИ

Сама по себе си мембраната е твърде тънка и чуплива, за да се използва в облеклото като независим материал. Затова се комбинира с тъкан, която предпазва мембранния филм от отрицателни външни влияния. От това какви тъкани ще бъдат използвани, зависят теглото и здравината на готовото облекло. За описанието на използваните тъкани се използва следната инфомрация:

Материалът на влакната, обикновено найлон (Nylon) или полиестер (Polyester). Найлонът е по-лек и здрав, полиестерът пък е по-евтин.

Den или D е индикаторът, който определя дебелината или теглото на нишката. Колкото по-висок е Denтолкова по-здрава и тежка е тъканта при равни други показатели. Цифровият индекс, който стои пред буквата D определя колко грама тежат 9 кг от използваната нишка. Например 86D – теглото на 9000 метра конец е 86 гр.

Плътност на тъканта в g / m². Колкото по-висок е този параметър, толкова по-тежка е използваната тъкан.

Мембраната може да бъде съединена с един или с два слоя плат. В зависимост от това се разграничават три вида мембрани: 2-слойни ( 2L или 2-layer), 2.5-слойни (2.5L или 2.5-layer) и 3-слойни (3L или 3-layer). Тъканите, съединяващи мембраната, могат да повлияят съществено върху крайната цена на готовото облекло. Но ценообразуването се влияе и от използваните кройки и фитинги.

КРОЙКА

Колкото и да са технологично усъвършенствани материалите, използвани в дрехите, всичките им положителни свойства се анулират, ако сакото или панталонът са с „неподходяща“ кройка и са неудобни за ползване. Детайлите са отличителните белези на производителите на дрехи от висок клас за дейности на открито.

Свободата на движение е едно от най-важните неща, които трябва да осигури облеклото. Артикулираното изрязване на коленете и лактите, специалното подреждане на шевовете по раменете и гърба, прецизното изчисляване на надбавките от плат и формата на моделите правят дрехите много по-удобни – якето не се опъва отзад, панталонът не се изплъзва от колана, ако клякате или се навеждате и др. Тези детайли помагат да се увеличи експлоатационния период на дрехата. Всяко усложнение на модела води до усложняване на производствения процес, което води до увеличаване на крайната цена. Мембраната, моделът и приложението на облеклото са пряко свързани. Кройките са известни като Trim Fit – атлетична кройка, Regular Fit – оникновена кройка, Relaxed Fit – свободна кройка.

ФУНКЦИОНАЛНИ ДЕТАЙЛИ

Слепени шевове / Най-често абсолютно всички шевове са такива, за да направят облеклото с мембрана наистина непроницаеми за дъжд, мокър сняг и вятър.

Допълнителна вентилация / Никога не е излишна и най-често е изпълнена във вид на ципове „pit-zips“, „скрити“ на места, където не влиза вода в случай на директен дъжд – по вътрешната страна на ръкава през подмишницата и отстрани, от вътрешната страна на бедрото на панталона.

Качулка

Да се предпазим от дъжд без помощта на качулка е невъзможно. При ежедневните модели тя е минималистична. Но много мембранни якета са снабдени с качулка, която можете да сложите направо върху каската в случай на вятър. Сложната и ергономична форма на качулката и на яката помага да се увеличи защитата на мембранното яке в условията на ураган например, когато може да влиза буквално през „хлабавата“ качулка.

Ципове

Те са определяни като „слабото звено“, тъй като тяхната повреда налага смяната на цялото яке или панталон. Затова отговорните производители на мембранно облекло използват висококачествени ципове от водещи компании на пазара като YKK и RiRi. Бюджетен начин за предпазване на ципа е използването на предпазител от същия материал на мембраната, но това добавя тегло към продукта. Популярни са ламинираните ципове „aqua-zips“, върху които е нанесен слой водоотблъскващ полимер.

Последни публикации