Как да изберете ски оборудване: 15 съвета за начинаещи

Ако сте решили да се наслаждавате на зините спортове и сте избрали ски склоновете, първото (а не последното) нещо, за което трябва да помислите, е оборудването. Много начинаещи изпитват затруднения в обучението си и впоследствие любовта им към този спорт трудно се отключва, именно поради неправилно подбрано оборудване. За да избегнете подобно разочарование и да не изгубите инетерс към този вълнуващ и полезен зимен спорт, използвайте нашите съвети за избор на инвентар в ски гардероба си.

ПОДГОТОВКА

За начало ясно изчислете параметрите си – височина и тегло. Важна роля играят възрастта и пола – ските за жени са с по-дълга задна част за сметка на изместеното напред фиксиране на автоматите. Съответно детските, мъжките и женските обувки също имат разлики. Затова е важно да определите целите си. Ако смятате този спорт да е „спорадичен“ и с нередовен характер, по-добре е да наемете част от екипировката. Ако имате възможност обаче периодично и редовно да стъпвате на ски пистата, да тренирате и да се наслаждавате пълноценно на тази активност, купуването на пълен комплект има огромен смисъл.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИ ГРЕШКИ ПРИ ИЗБОР НА ОБОРУДВАНЕ

Няколко са грешките, които начинаещи правят при избора на оборудване:

Обувки втора употреба / Не трябва да спестявате от обувките, тъй като вътрешното им пространство придобива формата на крака, която е индивидуална за всеки. Няма как втора употреба обувка да ви е удобна, а това съответно може да доведе до травми.

Големи ски за дете / Да купувате ски, които не са предназначени за съответните параметри на детето, а са с цел „инвестиция за бъдеще“, е голяма грешка. Карането с твърде дълги ски е не само неудобно и трудно, но и опасно.

Ски за професионалисти / Ските не напразно са разделени на категории и целеви групи (за начинаещи, спортисти, фрийрайдъри...) Първо - ще платите абсолютно излишна цена, а второ – първите ви стъпки на дългите и твърди ски ще превърнете в пъти по-сложни, отколкото са.

Идва най-важното – как правилно да изберете ски, обувки, щеки и т. нат.

ИЗБОР НА СКИ

Има няколко основни критерии при избора на ските.

Твърдост – т.е. нивото на отклонение и усукване при каране под въздействието на теглото на човек. Твърдостта задължително трябва да е посочена, ако не е – ските не са качествена изработка. Ако сте нови, трябва да избирате максимално меки модели, тъй като те са лесни за управление и имат висока степен на амортизация.

Дължина – тук съществува средна формула: дължината на ските трябва да е равна на височината на човек минус 15 см (за мъжете) и 20 см (за жените). Но задължително трябва да се взима предвид теглото на скиора (особено за значително надвишаващите нормата) – колкото е по-голямо, толкова по-дълги трябва да са ските. Тук действа законът на физиката, познат ни от училище: повече площ – по-малък натиск върху повърхността – по-малко заравяне в снега – по-лесно каране на ските.

Радиус на завоя – много начинаещи скиори пренебрегват този критерий, но понякога той наистина не е важен. Голям радиус на завиване (от 30 до 40 метра) е необходим за професионалистите, които добре владеят телата си и имат опит в карането. Любителите могат да изпитват затруднения при завои, така че ските с радиус 13-17 метра са по-подходящи за тях.

Ширина – колкото по-широки са ските, толкова по-стабилни и устойчиви са. Това е идеално за начинаещите.

ИЗБОР НА ЩЕКИ

Няколко са критериите тук.

Материал / Обикновено са изработени от леки въглеродни влакна или алуминиева сплав, а изборът зависи изцяло от предпочитанията ви.

Дължина / Най-лесният начин да определите оптималната дължина, е като поставите щеката вертикално нагоре с върха и я стиснете с в ръката си, като дланта ви трябва да опира пръстена. Ако предмишницата ви и щеката образуват прав ъгъл (или почти такъв), значи сте открили това, което ви е нужно.

Форма / Правите щеки са предназначени за обикновените ски. Извитите – за ски спускане (начинаещите нямат нужда от тях).

ИЗБОР НА ЗАКОПЧАВАНЕ

Здравето ви и безопасността ви зависят от правилното закопчаване на обувките за ските, затова трябва да обърнете внимание дали усещате удобно възглавничката на петата и дали е надеждно автоматичното отделяне на ските от обувките.

ИЗБОР НА СКИ ОБУВКИ

Ски обувките трябва да бъдат избирани по същия начин както всички останали обувки – те трябва да са удобни, да са плътно по краката ви и да имат добро закрепване / закопачаване. Не щадете време за тестване. След като обуете обувките, разходете се, застанете в стойка за ски спускане (или просто сгънете коленете си) и анализирайте внимателно всичките си усещания:

  • обувките пасват ли добре навсякъде по краката ви;
  • усещате ли прекалено голям натиск на някои места;
  • движи ли се кракът ви напред иназад, или настрани.

Ако усещате едно от тези неща, потърсете си друг чифт. Основният критерий за ски обувките е твърдостта им. Както при ските, за начинаещите простите, меки и леки модели са по-подходящи, а по-твърдите оставете на професионалистите. Те са и с допълнителни закопчавания и автомати за фиксиране.

ИЗБОР НА КАСКА

Каската не трябва е твърде тежка и трябва да пасва идеално на главата ви. След като я закрепите, измерете растоянието между ръба й и веждите ви – в идеалния случай трябва да е два пръста.

ИЗБОР НА МАСКА

Маската и очилата предпазват очите ви от ултравиолетовите лъчи, от отразяването им от снега и от вятъра. Обикновените слънчеви очила не се справят с тази задача, затова ви трябват специални. Избирайте модели с тъмножълт или оранжев филтър – те осигуряват пълна видимост и контраст при всяко време.

В бъдеще, ръководени от собствения си опит, сами ще започнете да определяте критериите си за избор на ски екипировка. Но в първите опити е добре да се съобразявате със съветите на специалистите и да не пренебрегвате помощта им.

Последни публикации