Как да изберем най-добрата футболна топка?

Всички ще се съгласим, че без футболна топка няма мач, а без качествена футболна топка няма добър мач, нали? Футболните топки се различават главно по размер, тегло, дизайн, предназначение за терен и други фактори. По принцип топката се избира спрямо възрастта на играчите и настилката, както и нивото на игра. Самите класове – за аматьори, за тренировки или професионални със сертификат от FIFA, също се различават една от друга.

В SportStation предлагаме футболни топки от висок клас на датската марка Select, както за малки, така и за големи!

Днес даваме отговорите на няколко въпроса, които са важни за уточнение преди закупуване на коя да е футболна топка.

Кой размер е подходящ?

Основният критерий при избор на футболна топка е размерът ѝ. Той зависи от възрастта на футболиста. Препоръчително е най-малките играчи да започват с футболни топки с размер 3. Те са подходящи за деца на възраст до 9 години. Топките с размер 4 са създадени за играчите от 10 до 13 годишна възраст. Най-често използваните топки са тези с размер 5. С тях тренират юношите и възрастните. Подходящи са за деца от 14 годишна възраст. Специалните топки с размер 1 се използват във всички възрастови категории за трениране на техническите умения с топката. Добре е размерът на топката да бъде предварително консултиран с футболен треньор.

Благодарение на правилно избраната топка, детето Ви ще се научи по-лесно да играе и да контролира топката, като по този начин се избягва мускулния дисбаланс и проблемите със ставите, които би причинила топка с неправилен размер.

Един съвет от нас: не е подходящо да купуваме футболна топка с размер 5 за деца на възраст под 14 години с мисълта, че ще пораснат и ще свикнат с нея. Ако топката не е подбрана подходящо, самият контрол над нея и усвояването на правилна техника стават по-трудни за децата, което забавя развитието им независимо от таланта. Това може да доведе и до разочарование от страна детето и да го накара да прекъсне тренировките по футбол.

На какъв терен ще се играе?

Най-използвани са топките за естествена и изкуствена трева. Те разполагат с добра издръжливост. В случай че търсим топка за зала и за играчи над 14 години, тогава избираме топки за футзал, които са малко по-тежки и са с понижен отскок. До 14 годишна възраст децата могат да играят с класическа футболна топка с размер 4 в залата, за да не натоварват ставите си. Ако желаем да играем футбол върху пясък, избираме подходяща топка за плажен футбол. Съществуват и специални топки за street футбол, които са създадени от по-издръжливи материали.

Как да избера качествена топка?

Разбира се, че цената е определяща относно качеството на футболните топки. По-висока цена = по-високо качество, иновативни технологии, по-издръжливи материали и по-добри качества на летене. Това обаче не винаги е вярно - колкото по-висока е цената, толкова по-качествена е топката. Това е просто само един от показателите.

Другият показател е, дали футболната топка е получила сертификат от FIFA. Всяка топка, която е обозначена с логото на сертификата FIFA Inspected, е професионална тренировъчна топка, преминала през седем нива на тест, за да получи споменатия сертификат. Футболните топки, които са преминали през още един тест, са обозначени с логото на сертификата FIFA Approved. Тези топки са с най-високо качество и с най-престижния сертификат от FIFA. Става въпрос за професионални футболни топки за мачове на професионално ниво, с които се играят напр. Шампионската лига, Премиър лигата, Бундеслигата и Световната купа.

Топките Select са създадени за всеки играч, за всяко ниво, за всеки стил на игра!

В случай, че пазарувате за нуждите на спортен клуб, моля да се свържете с нас на тел. 0882 047 885, за да ви предложим по-добри условия.

Последни публикации