Да спрем да вярваме в митовете за плуването

Универсален спорт с полезно натоварване за тялото - като такова се определя плуването. Препоръчва се на спортисти в период на възстановяването им след сериозни натоварвания. Но и на обикновени хора, които имат различни видове противопоказания за занимания с по-агресивни спортове, включително проблеми със ставите и с гръбначния стълб, наднормено тегло, хипертония и др.

Плуването е безопасно и не създава стрес за организма, тъй като тялото се намира в хоризонтално положение, както докато си почива. В резултата на това мозъкът подава сигнали за отпускане и комфорт, което позволява да спортувате без излишен стрес.

Повечето хора обаче не се замислят, че при неправилно изпълнение на техниките, плуването може да не е толкова полезно за тях. Все пак съществуват някои основни митове за този вид спорт, които трябва да развенчаем, за да ви помогнем да се предпазите от грешки.

Първо: плуването отпуска гръбначния стълб и помага за разтягането му, но само докато плувате във водата. Има някои стилове обаче, които пречат на гръбначния стълб да заеме правилната форма и натоварват шията, като тя се напряга, поемайки напрежението, за да задържи главата над водата. Плуването в позиция с лице във водата е най-щадящо и неутрално за тялото.

Второ: за да е помага плуването за отслабването и изгарянето на калории, необходимо е пулсът, в зависимост от възрастта, теглото и уникалните особености на човек, да не е по-нисък от 120-150 удара в минута. Бавното плуване не повишава сърдечната честота над 100-110 (120 в някои случаи), което няма да окаже съществена фитнес полза. Енергичното плуване бруст и активно по гръб например могат да дадат енергия до 600 килокалории на час, докато бавните загребвания отнемат максимум 170 килокалории на час. Почти колкото ходенето.

Трето: продължителността на тренировката трябва да бъде не по-малко от 20 минути. Една тренировка в басейн трае 45 минути и това не е случайно. 10 минути се отделя за загряване и подготовка на тялото за усилена физическа дейност, 20 минути интензивни упражнения с интервали за почивка, 10 минути охлаждане. По-малко от 20 минути непрекъснати упражнения няма да активират мускулатурата ви достатъчно, за да създадат ефект на изгаряне на мазнини.

И накрая: регулярните занимания. За да формирате навик на тялото, трябва да плувате не по-малко от два пъти седмично в продължение на поне месец. Едва след този период може да започнете да усещате ефект. С правилно хранене и здравословен начин на живот в рамките на този месец ще забележите и подобряване на съня, стягане, балансиране на теглото.

Последни публикации