Защо винаги ще обичаме Шарапова?

През февруари Мария Шарапова обяви края на кариерата си в тениса, но причините милионите й фенове да продължават да я обичат, не са се „пенсионирали“. И така: защо Шарапова е любима на толкова много хора?

Уимбълдън 2004

Тогава 17-годишната Шарапова, която вече е била в ТОП 20, разгромява на финала Серена Уилямс, трогателно прегръща баща си и се опитва да се обади на майка си, а след това мигновено се превръща в супер звезда.

US Open 2006

В „малка черна рокля“ Мария печели втория си „Голям шлем“ в кариерата си, като в турнира печели победа над първата и втората ракета тогава Амели Моресмо и Жустин Енен.

Australian Open 2008

Пълно доминиране на Шарапова – не е загубила нито един сет и не е изиграла нито един тайбрек. И това въпреки факта, че игра срещу три съперници в ТОП 5.

Подчини червения корт

Веднъж самата Шарапова сподели, че на клей се чувства като „крава върху лед“. Но към края на кариерата й той се превърна в едва ли не най-успешното покритие за нея. Ролан Гарос е единственият „Шлем“, който тя печели два пъти, а от 15-те й последни титли 10 са върху клей.

Характерът й

От 2008-ма кариерата на Шарапова е постоянна борба с контузии. Тогава тя претърпя операция на рамото, след която се наложи да промени техниката на сервиране. От този момент проблемите с рамото я измъчват постоянно, но тя не спира да играе.

На микрониво по време на отделните мачове характерът й и умението да се бори винаги са поразявали зрителите. Но това е характерно за цялата й кариера – дори в безусловно изгубената конфронтация със Серена Уилямс тя никога не се е отказвала.

Умението й за публично говорене

Закачливите й изказвания отдавна са се превърнали в мемета в социалните мрежи и са част от „лексикона“ на тениса. Например: „Каква беше фамилията й, Янкович?“ През есента на 2009-та в края на финалите на турнира в Пекин Азаренка взима лекарска почивка, за която Шарапова никак не е убедена, че се налага. Тогава тя не скрива сарказма си и задава този риторичен въпрос към супервайзъра.

През 2012-та по време на Australian Open Агнешка Радванска (загубила в четвъртфиналите от Виктория Азаренка) в отговор на въпроса как коментира крясъците на тенисистките, има неблагоразумието да сподели, че писъците на Виктория са ОК, но крясъците на Шарапова „са много дразнещи". Когато думите й стигат до ушите на Шарапова, помолена да даде своя кометар, тя отговаря: „Радванска? Тя не си ли замина вече за Полша? Май отпадна!?“ След което допълва, че никой, чието мнение за нея значи нещо, няма против крясъците й.

Красотата на Шарапова

Думи нямаме!

Последни публикации