Водоустойчивост и водонепропускливост – каква е разликата?

В описанието на тъканите в дрехите за спорт на открито често се използват и двата термина - водоустойчивост (water-resistance) и водонепропускливост (waterproof). С тях се означава до каква степен издържа текстилът на намокряне или на проникване на влага.

Къде е границата между двата вида материя?

На теория тя не съществува! При определено налягане водата може да проникне през материала или да се стече по него. Всички тъкани може да се считат за водоустойчиви само до определена граница. За да характеризират свойствата на своите продукти, производителите на функционални тъкани използват тези два термина в „ежедневното“ им значение, предполагайки способността на текстила да не пропуска вода през себе си или да не се намокря при определени условия. Понякога като синоним на водоустойчивост, производителите използват термина „водоотблъскващ“ (water-repellency).

Водоустойчивите материи са способни да задържат влагата от външната страна само при определени условия и за сравнително кратко време. Тази водоустойчивост най-често се постига чрез нанасяне на слой от хидрофобен полимер на тефлонова или силиконова основа. Той създава високо повърхностно напрежение, което кара водата да се събира на капки и да се плъзга от материала, без да попива в него.

Пример за водоустойчива тъкан е обработката й с водоотблъскваща импрегнация. Ако налягането на водата не надвишава определени граници и импрегниращият полимер върху текстила не е повреден, тогава водата се събира на капки и се стича по материята. Но ако налягането на водата се увеличи, тя ще намери вратичка между полимерните вериги и ще попие в тъканта.

Водонепропускливата материя е направена по два начина:

  • Платът е сързан с мембрана, непроницаема за вода в течната й форма, но способна да пропуска парата през себе си. Благодарение на „дишащите свойства“ (паропропускливост) на получения материал, той се използва за производството на дрехи за открито. Технологиите за създаването на самия мембранен филм и начините за свързването му с лицевата тъкан могат да повлияят на крайната водоустойчивост, която може да варира в широки граници.
  • Върху тъканта се нанасят един или няколко слоя полимер, който не абсорбира вода – PVC, силикон или полиуретан. Този подход се използва по принцип за придаване на водонепропускливост – на тенти, раници, чанти, които не изискват интензивно отстраняване на изпарената влага. Колкото повече слоеве полимер са нанесени върху тъканта, толкова по-висока е нейната водоустойчивост, но и тегло.

Видеото прекрасно илюстрира водоустойчивите и дишащи свойства на мембраните.

Кой материал можем да кажем, че е „водоустойчив“?

Лабораторията за качество REI въз основа на своите тестове приема, че водонепроницаеми са тъканите, способни да издържат налягане на 2112 мм на водния стълб. Европейският стандарт предлага още по-скромна цифра – 1300 мм, обаче след като пробата от тъканта е преминала през 5 цикъла на пране и химическо чистене. Освен това декларираните стойности се различават за дрехи, палатки и раници. Поизводителите на мембранни тъкани дават своя принос за този дисонанс в мненията – тук прагът на „водоустойчивост“ варира от 10000 до 23000 мм.

Можем да обобщим, че днес няма надеждни проучвания. В интернет може да прочетете, че дъжд с ураганен вятър създава налягане от максимум 7040 мм. Или че в някои условия човек може да създаде различно налягане на тъканта – например, ако турист с тегло 75 кг се повдигне на едно коляно, създава напрежение от около 11000 мм, а когато стои на два крака – 6000 мм. Тези цифри не са подкрепени с методи на изчисление, експериментални тестове и връзки към надеждни източници.

Въпреки това при производството на водоустойчиво облекло и оборудване за спорт и дейности на открито, са разработени вътрешни стандарти, основани на данни, получени по време на лабораторни и полеви тестове.

Водонепропускливи мембарни

За мембраните филмът с минимална стойност за придобиване на статут „водоустойчивост“ е със стойности 10000 мм на водния стълб. Подобна материя е способна да издържи на продължителен дъжд от всякава сила, мокър и сух сняг, висока влажност и мъгла. Тази цифра дори е вид презастраховане за неизбежното износване на материала. Но защо в индустрията съществуват мембрани с показатели за водоустойчивост над 20000 мм (надвишаващи необходимите стойности)? Все още няма ясен отговор на този въпрос. Очевидно характеристиките на производствения процес и суровините за такива мембрани просто не позволяват да се направи по-малко водоусточйив материал от тези стойности.

Водонепроницаемост на тъкани с полимерни покрития

Поради липса на ясно изразени дишащи свойства, тези материали почти не се използват за шиене на дрехи за спорт и занимания на открито – с изключние на различни видове дъждобрани. Затова пък се използват за изработка на палатки, раници, херметични опаковки и друго оборудване, изискващо висока степен на защита от наводнения. В сравнение с водоустойчивите мембранни тъкани, в тази група материалите са с далеч по-скромни стойности за водоустойчивот и често не надвишават 10000 мм. Но пък чудесно защитават вас и оборудването ви от валежи за продължително време.

Каква водоустойчивост ви е нужна?

Използваните днес мембрани могат да бъдат разделени условно на три категории в зависимост от практиката на използването им:

  • До 10000 мм – материали, които могат отлично да ви защитават при леки и непродължителни валежи и сух сняг. В пълния смисъл те не могат да бъдат наречени водоустойчиви.
  • От 10000 до 20000 мм – в тези стойности се вписва широка група от мембрани на различни нива – от бюджетни до най-висок клас. Те могат успешно да се противопоставят на продължителен силен дъжд, мокър сняг и ураганен вятър.
  • От 20000 мм – тези мембрани осигуряват абсолютна защита срещу валежи под всякаква форма и гарантират запазването на водоустойчивите свойства в дългосрочен план.

Днес обаче много производители отказват да изписват стойностите, указващи водоустойчивостта на тъканите, за да избегнат неправилни сравнения. Често те просто дават гаранция. Днес повечето мембрани осигуряват висока водоустойчивост. По-важни са дишащите им свойства, както и кройката и използваните лицеви тъкани. Освен това един продукт е с висока водоустойчиовст не само заради използваните материали, но и заради качеството на шевовете, уплътняването, водоотблъскващите импрегнанти и дори характеристиката на кройката.

Последни публикации