Тенисът и липсата на мотивация

На пръв поглед тенисът изглежда като зареждащ и забавен спорт – интензивни физически натоварвания между двама играчи от двете страни на мрежата, които просто трябва да насочват топката в различни места по игрището, за да спечелят предимство в играта. И без да задълбаваме, прекрасно знаем, че този красив спорт всъщност крие поредица от възходи и падения между размяната на топки над мрежата. Играчите, които обичат победите, но уважават и загубите, са тези, които постигат високи резултати в дългосрочен план.

Всички обичат да побеждават – това помага за много неща, не само за издигане в класациите. Всъщност по-важни са усещанията и чувствата. Победителят се чувства отлично. Той се чувства уверен. Чувства се щастлив. Победителите имат мотивация да продължават да побеждават и да влагат още повече усилия. Това е чудесно, но реалността на големия тенис е брутална. Да се сблъскаш с неуспеха не е лесно – провалът води след себе си негативните чувства.

Загубен мач. Тоа може да се случи, защото играчът не се е представил добре. Може да се случи, защото в решаващия момент нещо се е случило. Може да се случи, ако играчът има болки. Или просто противникът е по-добър. Различни са причините за загуба, но ако тя се случва няколко пъти подред, може да окаже отрицателно влияние върху самочувствието. Особено на мотивацията.

Мотивацията в тениса – всички знаем колко е важна. За да станем по-добри спортисти, всеки ден трябва да изпълняваме конкретни задачи. Така е във всичко в живота всъщност. Спортистите започват с технически способности, преминават през умствена и психологическа подготовка и завършват с храненето. Постоянните и дисциплинирани усилия във всички тези аспекти гарантират подобряване, но изискват време и усилия. Както физически, така и умствени. Умението за концентрация е незаменимо. А то помага за всичко.

Случва се да загубите мотивация, не е нещо, за което трябва да се обвинявате. Това обаче е сигнал, че трябва да предприемете някои стъпки, за да си я върнете.

Намерете си причина

Ние сме просто хора. Дори и най-добрите спортисти понякога губят мотивация за усилена работа. Ако обаче искате да получите този плам отново, трябва да си намерите причина. Запитайте се: Защо го правя? Отговорът на този въпрос може да ви върне в играта и да ви покаже кои са първите стъпки за това.

Поставете си нови цели

Ако правим едни и същи неща отново и отново, влизаме в унищожителна рутина. Мисленето ни става автоматично, а съзнанието ни изключва. Ето защо играчът може лесно да загуби страст към нещата, които е обичал преди. Поставянето на нови цели винаги е мотивационен инструмент, който връща адреналина обратно. Предизвикателствата и амбицията няма да ви позволят да си губите времето, а ще ви държат в кондиция.

Открийте вдъхновение

Друг отличен метод за мотивиране е вдъхновението. Можем да го отрием в различни източници – да четете биографични книги за велики спортисти, да гледате филми, които може би ще ви накарат да направите няколко лицеви опори веднага след финала им. Или следвайте в Instagram спортистите и наблюдавайте тяхното ежедневие. Това работи.

Направете нещо за себе си

Дори когато обичаме нещо силно, можем да се уморим психически, ако го правим ден след ден. Всички имаме нужда известно време да изкараме извън корта и да се посветим на нещо, което ни носи друг вид удоволствие. Това е проста стъпка, за да си повдигнете настроението и да презаредите батериите. И 100%-ово връща мотивацията на необходимото ниво.

Pleasure. Всичко е по-лесно, ако зад всяка дейност стои удоволствие. В тениса, както във всеки друг спорт, ежедневно трябва да правите много неща, за да напредвате и да подобрявате собственото си ниво. Не се лишавайте от удоволствията си, но търсете баланса.

Последни публикации