Тенис топките – какво трябва да знаете за тях

Tennis Balls – съвременното наименование за тенис топките е разпознаваемо навсякъде.

Предшественици са топките от кралския тенис – били изработени на ръка от кожа или вълна, а вътрешността им била от конски косъм, меки тъкани и частички корк. Колко различно от днешните флуорисцентно жълти токпки с вътрешно налягане.

Тенис топките се изработват от еластичен каучук с добавен естествен каучук, облепен с плътен порест плат от вълна с добавен устойчив на износване найлон. Водещите компании използват новозеландска или австралийска овча вълна за плата.

Платът с високо съдържание на вълна се нарича „Melton Cloth“, а на кутиите с по-евтини топки е отбелязано „Needle Cloth“, т.е. използвани са синтетични компоненти. Платът е основен показател за стойността на топката. Тъй като триенето между повърхността на топката и покритието на корта в момента на отскока влияе на скоростта и на височината му, топките „Melton Cloth“ след отскока летят по-бавно и са с по-висока траектория. Те обаче се износват по-бързо.

В зависимост от плътността на плата, топките се делят на две категории:

Standard – с не много плътно тъкане на плата. Подходящи са за клей (износват се след 5-6 часа игра) и за закрити кортове - килим, изкуствена трева, терафлекс, дърво (износват се за 10-12 часа). Head Tour е такава топка.

Extra – влакната са по-гъсто тъкани и по-дълги. Поради плътността покритието на топката е по-малко изложено на износване (с по-дълъг живот). Тези топки се използват за твърди кортове, където стандартните топки се износват по-бързо. По-дългото влакно леко намалява скоростта както на полета, така и на отскока.

Продават се и топки с повишена водоустойчивост на покритието (Hydroguard, Water Resistant) – обикновено водоустойчивостта им е с до 70% повече от тази на конвенционалните. Такава топка е подходяща за игра на мокри повърхности като трева или клей.

Както бе споменато в началото, по-голямата част от съвременните тенис топки имат свръхвътрешно налягане (Pressurised), по-голямо от атмосферно налягане от 20%. Това налягане се създава чрез „инжектиране“ на инертен газ (азот, серен хексафлуорид, фреон) в топката или технологично въвеждане на специална таблетка неорганични соли, която при разлагане при повишена температура по време на вулканизация създава излишно налягане.

Топките бързо губят вътрешното си налягане. Например един час игра го намалява с 2-5%, което означава, че скоростта и височината на отскока също намаляват. След 3 до 5 часа игра с тях не може да се продължава нормална игра. Ако може да си позволите, всеки път играйте с нови топки.

Как да проверите топката?

По време на играта, може да стиснете топката с пръстите на ръката си, за да проверите нейната еластичност. Ако без много усилия успявате да я стиснете от двете страни с повече от 1 см, тогава топката е подходяща само за начинаещи любители или за забавление на кучето.

Тъй като топките наистина бързо се износват и губят вътрешното си налягане, на турнири като Международната тенис федерация (ITF), Професионалната тенис асоциация (ATP) или Женската тенис асоциация (WTA) топките трябва да бъдат сменяни след 9 изиграни гейма (първата смяна започва след 7-ми гейм), което е приблизително половин час непрекъсната игра. От 2002 г. ITF допуска в състезанията топките с 1, 2 и 3 скорост да се играе на съответните кортове (бързи и бавни), като дотогава се е играело само с топки със средна скорост. Скоростта на топката се регулира от вътрешното налягане на въздуха.

Последни публикации