Щефи Граф отказва 270 хил. долара за снимки в Penthouse

Една от най-титулованите тенисистки в историята Щефи Граф е с 22 победи в турнирите от Големия шлем (само Серена Уилямс и Маргарет Корт имат повече). През 1988 г. тя печели всички четири „шлема“ и златен олимпийски медал в един сезон. В продължение на 377 седмици е най-добрата тенисистка в света – и този рекорд не е подобрен от никого.

Щефи прокара пътя на тенисистките на корицата на Sports Illustrated Swimsuit Edition – най-известното списание на момичета в бански костюми. Първото предложение за подобни снимки Граф получила още през 1987 г. от немското издание на Penthouse. По инфомрация на Bild са й предлагали около 270 хил. долара. Издателят Карло Фрей обяснява: „На 18 години всички знаеха коя е тя, но никой не знаеше нищо за личния й живот.“ Баща й, който е бил и неин личен треньор отказва предложението: „Разбира се, отказахме. Щефи е тенисист, а не модел.“

Но след 10 години мнението в екипа на Граф се променя и тя приема предложението на SI Swimsuit Edition: „SI подчертава естествената красота: фон, светлина, цвят, композиция“, казва тя в интервю за списанието.

Снимките се провеждат на плажа в Мексико, а заради тях Граф става сутринта в 05 ч. Фотограф е легендата Уолтър Йос, който за 50 години е заснел 300 корици на Sports Illustrated. За сесията с Щефи той разказва: „В първия ден се появи проблем, защото я снимах в профил и тя не харесваше носа си.“ Носът е опасна тема като цяло за Щефи Граф. Веднъж един римски вестник си позволи да напише за Щефи „тенисистката с големия нос“, заради което баща й спира участието й в турнира в Рим.

Профилните снимки отключват редица преговори: Граф се оплаква на агента си, който предава на редактора, който моли фотографа повече да не снима Щефи в пози, в които тя се чувства некомфортно. В крайна сметка Уолтър Йос се съсредоточил върху краката: „Тя имаше красиви крака, но въпреки това казваше: „Мразя краката си!“

“На корта Граф разчелнява противника си за 44 минути и в този момент не мислиш за красотата й, а за това колко безпомощен е противникът й и какъв хищник е тя. Но тези снимки показват тялото й и колко зашеметяващо красива е. Освен всичко е искрен, мил и скромен човек“, казва Йос.

След Щефи Граф (която Моника Селеш определя като последна от поколението тенисистки, възприемани на първо място и предимно като такива) снимките за Sports Illustrated се превръщат в задължителен елемент от кариерата на тезвездите на WTA – тогава Курникова, Шарапова, сестрите Уилямс, Иванович, Возняцки и много други. Но Щефи е една от първите немски спортистки на страниците на списанието – преди това се снимаха предимно модели. Дори на броя със снимките на Щефи на корицата е моделът Тайра Банкс.

Последни публикации