Шейн МакКонки – истинската фрирайд ски легенда

Дръзко име в историята на фрийрайд ските, граничещо с безразсъдното каране. Терминът freeride е въведен от самия Шейн МакКонки, който неведнъж е казвал, че традиционните ски са скучни за младите. Неговата кипяща енергия започва постепенно да променя този консерватизъм. Той създава множество трикове, включени в десетки документални филми. Усвоява всички възможни съществуващи модели ски и дори измисля нови. Той дори е използвал два сноуборда вместо ски и майсторски се е спускал на моноски... Фантазията му не познавала граници. С лекота се превръща в един от пионерите на ски бейсджъмпа. Тази година Шейн МакКонки щеше да навърши 40 години, а от последния му скок са изминали 11 години.

Роден е в ски семейство, на култово място за фрийрайдъри – Ванкувър, Канада. Бащата на Шейн е известен ски инструктор в Северна Америка, на чието име дори са наречени ски зона и кабинков лифт в Парк Сити в Юта. Майка му е 8-кратна победителка в състезания за алпийски ски. Не е изненада, че момчето им е легенда. А баща му споделя: „Ние почти на нищо не сме го научили, той сам научи всичко, което може.“ На 3-годишна възраст Шейн се мести с майка си в Калифорния, заради развода на родителите си. Малкият тренира ски и нищо не го вълнува така, както мечтата му да постъпи в престижната ски академия на Бърк във Върмонт. Скоро мечтата му се сбъдва и той постъпва в академията. Идолът му е шведският скиор Ингемар Стенмарк. Въпреки блестящите му качества, не бил включен в отбора.

През цялото време на обучението си, той не привличал внимание с нищо, затова се опитвал да прави какви ли не луди номера: скачал със ските от покриви, от скали, преминавал през реки... Разбира се, за човек, който не признава границите, класическите ски станали скучни. Завръщайки се в Калифорния, МакКонки се спуска по най-стръмните и диви склонове на Squaw Valley (Скуо Вали) на езерото Тахо, които привличат много скиори. Неговото свободно каране по девствени места, по произволни тресета, салтата и лекотата на триковете му отреждат място сред прорайдърите. Скоро идват и спонсорите, с което на Шейн повече не му се налагало да разнася пица, за да може да кара.

Шейн и киното

Незаличимо впечатление на Шейн прави ски трикът, който в детството си е видял във филма за Джеймс Бонд. В „Шпионинът, който ме обичаше“ ролята на Бонд се изпълнява от Роджър Мур, а най-впечатляващият трик е скокът на Агент 007 от стръмна скала, последван от отварянето на парашут. Мечтата на Шейн била да повтори скока.

Този епизод е сниман от каскадьора Рик Силвестър на върха Асгард на остров Бафин в Канада. Снимките били достъпни само от хеликоптер и била изключително опасна, тъй като рискът ските да попречат за отварянето на парашута, бил огромен. Заснемането на епизода струвало половин милион долара – това превръща трикът в най-скъпия в историята на киното. В пика на кариерата си Шейн прави трибют към този филмов трик, като се консултира със самия Рик Силвестър. Скокът МакКонки изпълнява от 180-метрова скалата Lover’s Leap в Калифорния. Шейн прави четворно задно салто, разгъва ските и се приземява безопасно с парашут. Сцената продължава няколко минути. Той участва в десетки филми, но един от най-известните е Yearbook от 2005-та, в който демонстрирал фантастичните възможности на своите ски Spatula и още по-невероятните възможности на човешкия дух и тяло. Кулминацията на филма е скокът с парашут и ски от северната стена на известния връх Айгер в швейцарските Алпи.

Геометрията на ските

МакКонки е първият скиор, който излиза с идеята, че спускането на ски в бездънна девствена снежна маса е много подобно на водни ски и затова трябва да се внедри рокер в тях. През 1998 г. с прякото участие на Шейн са създадени първите широки ски от ново поколение за каране в дълбок сняг. Технологията в ските „конус“ също е въведена от него – комбинация от обратна геометрия и традиционно странично изрязване. За собствения си принос в ски индустрията Шейн казва:

„Много е хубаво, ако бъдеш запомнен като спортист. Но бих предпочел да ме запомнят като човека, който помогна да караме по-лесно и по-бързо, изобретявайки нова форма на ски и най-важното – който ни убеди, че не трябва да се взимаме твърде сериозно.“

С парашут на гърба

Открил скоковете с парашут през 1997-ма, Шейн се увлича от бейсджъмпа, а по-късно овладял до съвършенство и уингсют (летенето с крила „летяща катерица“). В биографията му наброяват повече от 700 бейджъмпа. А мечтата му, покълнала в него още от времето на филма Бонд, вече е реализирана. Като скибейсър Шейн измислил трик със своето име – McConkey Roll Over. Важното при него е, че парашутът вече е изваден от раницата, когато се извършва салтото напред – т.е. важно е да се направи салтото, без заплитане в купола. Именно този скок той изпълнява във филма Yearbook от 2005-та.

Последният скок

Случва се в Доломитите в Италия, в пирамидообразната планина Sass Pordoi на височина 3152 м. Двама души трябва да скочат ски уингсют бейсджъмп от скалата: Шейн и неговият близък приятел Джей Ти Холмс. Първи скача Джей Ти, но Шейн не успява да откачи едната ска и не успява да отвори парашута си навреме. След смъртта му, пепелта на Шейн МакКонки е разпръсната в планината Скуо Вали, където е правил най-много скокове, а в негова чест е инсталиран метален орел. През 2013 г. е създаден документален филм за него.

Семейство и любов

Не е чудно, че Шейн се жени едва на 35 г. Избраничката му е от Южна Африка и е катерач – Шехрезейд Смолдърс. Женят се на плажа в Тайланд, като на следващия ден всеки заминава в различни посоко на света – единият да се катери, а другият – да скача. Двамата имат дъщеря – Айла. „Хората често ме питат дали след като имам дъщеря, ще карам по-внимателно. Отговорът ми е не. Винаги съм бил внимателен и обмислям ситуациите в главата си всеки път, преди да се окажа в нея.“ По същия начин Шейн мислил и за съпругата си Шери: „И двамата ще доживеем до 80 години и ще умрем едновременно по време на оргазъм.“ Но реалността ни поднася изненадващи обрати.

Последни публикации