Обувки за тенис – как правилно да ги изберем?

Защо точно за тенис, а не просто кецове? Обувките за тенис трябва да са специално предназначени за този спорт, за да имат необходимата опора, амортизация и безопасност за игра на хард корт, в зала или на специални терени с покритие клей и трева. Маратонките са разделени в няколко основни категории в зависимост от покритието, нивото на играча и някои основни характеристики.

МАРАТОНКИ ЗА ВСИЧКИ ПОКРИТИЯ ALL COURT

Това е универсален модел обувки за тенис за всякакъв тип покритие с максимална стабилност и средно тегло. Подметката им е с определено разграфяване, подходящо както за твърди изкуствени покрития, така и за меки тип почвени текстури на покритието.

Този тип обувки за тенис са най-удобни за начинаещите, за аматьорите или просто за по-пестеливите. Купувате един чифт маратонки и ги ползвате за различни тренировки при различни условия. Минусите разбира се са факт – например след игра на клей, по подметките остават много частици, които трудно се почистват. Но трябва да имате предвид, че всеки път след игра трябва да почиствате маратонките си от тези остатъци и замърсявания – в противен случай няма да бъдете допуснати на корта.

Подметките на тези маратонки са с комбиниран рисунък, с достатъчно твърда структура и се държат добре на всеки корт. Имат средно тегло, с добра амортизация са и с добра статична опора на стъпалото и глезена.

МАРАТОНКИ ЗА ХАРД КОРТ (ИЛИ В ЗАКРИТИ ЗАЛИ)

За зала или за твърда повърхност – тези маратонки обикновено имат дълбок и отчетлив рисунък на подметката, петата на „твърдите“ маратонки обикновено е по-висока и има твърди елементи за фиксиране на стъпалото.

Има някои важни детайли, които помагат за правилния избор на маратонки за хард корт:

А / Твърда подметка, която отговаря на изискването за твърдо покритие – дълго ще ви служи, без да рискувате от подхлъзване.

В / Амортизиращи (ударопоглъщащи) вложки в подметката на обувката – те намаляват ефектите от твърдото покритие върху стъпалата ви. Важен елемент за играещите треньори и за юношите.

С / Надеждно фиксиране на краката за максимална стабилност при движение по корта в няколко точки, в областта на свода на стъпалото, петата и глезена.

Най-добре ще ви консултират за видовете твърди повърхности и особеностите за тях консултантите в специализираните магазини.

МАРАТОНКИ ЗА CLAY COURT

Повечето тенис маратонки за клей имат характерен „зиг-заг“ рисунък на подметките. Тази настилка е най-бавната, затова от голямо значение е играта на задната линия. По-агресивните играчи лесно могат да се придвижват назад и за дълги удари към съперника.

Тази настилка като никоя друга изисква стабилност и устойчивост на подметката, тъй като преди да заеме позиция за удар, играчът активно се движи по повърхността на глинения корт.

Ключови елементи в избора на маратонки за клей са:

А / Максимално сцепление с покритието, тъй като именно такова липсва на пясъчните повърхности.

В / Специализирана подметка, в чиито „каналчета“ не се събира клей.

С / Максимална странична фиксация, фиксиране на петата и на глезена, за да се предотврати усукване на стъпалото и евентуални травми на ставите и връзките.

D / Страничните поддръжки в маратонките за клей са необходими при преместване встрани на задната линия.

ДЕТСКИ МАРАТОНКИ ЗА ТЕНИС

Както и при тези за възрастните, те са разделени в категории. Има модели за всички покрития (хард, клей, трева) в базовите модели на маратонките за деца.

В избора на маратонки за тенис за деца също трябва да внимавате за някои основни детайли.

А / Подметка. Тя може да бъде специализирана за конкретно покритие или универсална за всички покрития. Това е важен елемент, тъй като от подметката зависи сцеплението с настилката.

В / Ключово значение за избра на детски обувки за тенис е страничната фиксация и фиксирането на петата. Травмите в детството се отразяват през целия живот, затова е важно да обърнете особено внимание на опората на стъпалото, петата и глезена, когато избирате маратонките за дете.

C / Амортизация. Важен елемент е за младите играчи с натоварен график на тренировките или с игра на постоянно твърди повърхности. Добрата еластичност съхранява ставите и коленете.

D / Теглото на обувката е много важно за младите тенисисти. Не купувайте на дете тежка обувка за възрастни. Детските обувки имат достатъчно широка размерна система.

Консултантите в магазини SportStation ще ви предоставят изчерпателна информация за всичко, което трябва да знаете, когато избирате тенис маратонки за възрастни и за деца.

Последни публикации