Менюто на тенисиста

Правилното хранене е важно за тенисистите не просто защото са спортисти. Понякога те изкарват на корта по няколко часа и през цялото време са подложени на изтощителни физически натоварвания. За един мач тенисистът може да загуби до 2-3 кг от теглото си.

Правилното хранене в този случай е факторът, който помага:

  • да издържи тенисистът на постоянната конкуренция на корта;
  • да компенсира загубата на енергия и хранителни вещества;
  • помага на тялото да се подготви за следващия мач или тренировка.

Какво трябва да бъде храненето, за да е правилно? Това зависи от ежедневните тренировки и подготовката преди състезание. Освен това взимат се предвид фактори като възраст на състезателя, физическата му форма, условията на околната среда, продължителността на тренировките и на състезанията и др. Разбира се, състезателите спазват меню, което е изготвено индивидуално за тях от спортен диетолог.

Какво трябва да ВКЛЮЧВА менюто на един тенисист:

  • мазна морска риба;
  • хайвер от черен дроб на треска или есетра;
  • телешки черен дроб;
  • млечни и ферментирали продукти с нисък процент масленост;
  • нерафинирано растително масло;
  • яйчен жълътк;
  • банани, фурми, грозде;
  • мед и шоколад.

Тези храни трябва да се консумират често, но в малки количества. Може да включите в менюто си качествени добавки, съдържащи полиненаситени мастни киселини.

Добре е да бъдат ОГРАНИЧЕНИ или изключени от режима на хранене на тенисиста следните:

  • свинско, наденица и пушени меса;
  • масло;
  • ферментирали млечни продукти с висок процент мазнини;
  • захар и сладкарски изделия;
  • пържена храна.

Хранене преди мач

Непосредствено преди мач консумирайте бързи въглехидрати (кисели млека, енергийни барове, тестени изделия). Такава храна дава много енергия и след нея няма да усещате тежест, която се появява след консумацията на протеини - тях може да приемате не по-късно от 2 часа преди мач. Двойна полза дават плодовете с голямо съдържание на вода: това са въглехидрати и течности, които са така необходими на организма по време на игра.

Хранене по време на мача

Най-важното по време на мач е да се осигури адекватен прием на течности, за да бъде избегнат риска от дехидратация или топлинен удар. Тенисистът трябва да консумира 150-300 мл течности (вода или спортни напитки) на всеки 15 минути. Спортните напитки помагат да бъде задоволена не само жаждата, но и глада. Те съдържат бързи въглехидрати и електролити, които на първо място са необходими на организма при продължително физическо натоварване. Бананите и спортните барове са добър източник на въглехидрати.

Хранене след мач

В края на мача е много важно да компенсирате загубата на енергия, изразходена по време на играта. В рамките на половин час след финала трябва да консумирате въглехидрати , най-добре да бъдат под формата на спортна напитка. До два часа трябва да се нахраните добре: храната трябва да съдържа въглехидрати, постни протеини, малко сол, продукти с голямо съдържание на натрий.

Пренебрегването на горните съвети може да крие риск за организма. При интензивни физически натоварвания тялото започва да използва резервните запаси от гликоген, който се съхранява в черния дроб и мускулите. Този запас стига за около 1 час. Ако не го попълните навреме, скоро ще започнете да усещате болка и физическа слабост, концентрацията ще намалее, което може значително да повлияе на резултата от следващите мачове или тренировки.

Правилното хранене помага:

  • за подобряване на координацията;
  • за укрепване на мускулите;
  • за развиване на гъвкавост;
  • за ускоряване на метаболизма;
  • за повече сила.

Последни публикации