Как да избирате мъжки бански: определете модела и размера

ЗА СПОРТНО ПЛУВАНЕ В БАСЕЙН

Ако плуването за вас е редовен спорт, може да избирате между две опции: класически слипове или шорти тип боксери. От гледна точка на спортуването и двата вида са подходящи, независимо от стила на плуване: кроул, брус, бътерфлай или по гръб.

Когато избирате между двата вида, добре е да се ръководите от:

Удобството: лично на вас кой модел ви е по-удобен

Визия: за слиповете е добре да имате атлетично тяло, докато боксерите са подходящи за всякакво телосложение.

Продължителност на носене: гледната точка на лекарите е, че продължителното носене на тесни бански нарушава кръвообращението и способства за прегряване. Изхождайки от това, ако дълго време изкарвате в басейна или на плажа, за предпочитане е да избирате тип боксери, които са по-свободни.

ЗА РЕЛАКС

Ако не става дума за тренировки, а за отдих (плажен, къпане в морето или в басейна, плажни спортове), освен споменатите по-горе модели идеални са и бермудите и шортите.

Бермудите са дълги (до коленете) и широки шорти, които обикновено са с ярък цвят и пъстър десен. Плюсът им е в това, че освен да плувате, с тях може да се появявате на публично място – например в града, но и да играете волейбол, футбол, да тичате. С други думи това е универсална дреха, която не е необходимо да сменяте веднага след излизане от водата. Още един плюс е, че изглеждат добре на всяко телосложение, независимо от недостатъците на фигурата, в това число килограми или липса на мускулатура. Разбира се, не са подходящи за скоростно плуване, тъй като са твърде широки, поради което се появява ефект „платно“, което е забавящ фактор. Но за любителското плуване този ефект е без значение.

Шортите са по-къси от бермудите, но са широки като тях. Те също стоят добре на всякакъв тип тяло и са добра алтернатива на бермудите.

Професионални плувни дрехи

Този тип дрехи (хидрошорти) са създадение специално за състезания, но не са подходящи за редовни тренировки. Хидрошортите максимално прилепват по тялото и са дълги почти до коленете, като се изработват от материал, който увеличава плъзгането между тялото и водата. Това помага за печелене на допълнителни секунди, съществени по време на състезание. Съвременните модели хидрошорти са проектирани по такъв начин, че да поддържат мускулите, осигурявайки им най-доброто представяне по време на плуване. Но минусите им са, че не са подходящи за редовни тренировки, защото се обличат трудно, силно стегнати са и не може да се носят дълго време, а освен това са и значително по-скъпи.

КАК ДА ОПРЕДЕЛИТЕ РАЗМЕРА НА МЪЖКИТЕ БАНСКИ?

Знаейки размера на бедрата и талията, можете да разберете размера на банските, които да купите.

Имайте предвид обаче, че е най-добре да мерите банските на живо в магазина, като имате предвид, че:

  • не всички производители следват общоприетите стандарти за размери;
  • в случай на нестандартна фигура (например големи бедра, но тясна талия) само премерване може да ви помогне да изберете подходящ размер и модел.

Материал и цвят

За разлика от другите дрехи, банските не трябва да са от естествени материали, а от синтетични – трябва да еластични и удобни за плуване. Днес най-често се използват полиестер или комбинация от полиамид и полибутилен терефталат. Не се колебайте да купувате бански от тези материи.

Когато ги избирате, обръщайте внимание на следните характеристии:

  • На етикета трябва да е указана устойчивостта на хлор.
  • За плуване в открити води плюс е наличието на UV филтър (UPF 50+) за защита от ултравиолетови лъчи – обърнете внимание дали на етикета е указано това.
  • Фиксацията в кръста трябва да е не с гумен ластик, а с връзка, за да се задържат банските по-добре във водата и да не се плъзгат.

По отношение на цвета – тук всеки избира според собствените си предпочитания. Но е прието, че едноцветните или двуцветните модели са по-подходящи за мъже с малък корем, а ярките – за по-пълните господа, тъй като отвличат вниманието от размерите им.

Възползвайте се от -40% на плажни шорти Arena в SportStation.

Последни публикации