История на футболната топка – от Япония до Древен Рим

Футболът е един от най-популярните спортове в наши дни, но неговата история се простира хиляди години назад.

Игри, подобни на футбола, са били практикувани в много древни цивилизации, включително в Китай, Япония, Гърция и Римската империя. В Древен Китай играта била известна под името "Цу Чуи", в Япония била наричана "Кемари", а в Древна Гърция - "Епискирос", "Харпастум" пък е наименованието, което са използвали римляните.

В древните цивилизации футболът се е играел с кожени топки, пълни с пера или козина. Те били значително по-тежки и безформени от съвременните футболни топки.

Първите правила на играта са създадени през 1846 г. от университета в Кеймбридж, но за официална рождена година на футбола във формата, която го познаваме днес, се счита 1863, когато в Англия е създадена Футболната асоциация. Тогава се приемат и първите официални правила на играта. Тези правила включват изискването топката да бъде сферична, да бъде изработена от кожа и пълна с въздух.

През следващите години футболните топки са се развивали. През 1872 г. е въведен шевът, който помага на топката да запази формата си. През 1900 г. започва да се поставя вътрешният плондер, който прави топката по-еластична, а през 1930 г. е въведен външният шев, който допринася за устойчивостта на износване.

През 1947 г. започва производството на футболните топки Select, една от водещите марки в индустрията. SELECT е основана от вратаря на националния датски отбор - Айгъл Нилсен.

През 1951 г. Нилсен сключва договор с Датската футболна асоциация (DBU) за доставка на топки за мачовете на националния отбор. Това е началото на дългогодишно сътрудничество между SELECT и DBU, което продължава и до днес. SELECT продължава да доставя футболни топки за всички национални отбори на Дания.

През същата година, когато е подписан договорът с DBU, SELECT пуска на пазара нова футболна топка с вграден клапан и без външен шев. Тези подобрения на футболната топка са епохални.

Няколко години по-късно - през 1962 г. SELECT въвежда една от най-големите изобретения в историята на футбола - 32-панелната топка. През 1974 г. SELECT преустановява използването на кравешка кожа и произвежда първата ръчно шита топка от синтетична кожа. Синтетичната кожа бързо се превръща в предпочитания избор на играчите и днес почти всички топки са изработени от синтетична кожа, независимо от производителя.

SELECT е водещата компания в производството на футболни топки и до днес, като продава над 3 милиона топки всяка година и е официален доставчик на топки за много от най-популярните футболни лиги в Европа, включително германската Бундеслига.

Футболните топки днес са изработени от синтетични материали като полиуретан или PVC. Тези материали са по-леки, по-еластични и по-устойчиви на износване от традиционните кожени топки. Под външния материал се поставя и новоразработена облицовка от пяна, която придава на топката леко докосване и удобна мекота. При професионалните топки се използват и термозалепени панели, които спомагат да се запази оригиналното тегло при игра на мокра повърхност.

Футболните топки SELECT са предпочитани от множество професионални футболисти и любители на играта. Te са с високо качество и отговарят на изискванията на FIFA. Изработени са от висококачествени материали, които осигуряват отлична трайност и играемост.

Топките SELECT се предлагат в различни размери и модели, подходящи за различни възрасти и нива на игра.

Ето някои от най-популярните модели футболни топки SELECT:

  • SELECT Brillant Super TB - Топката е изработена от висококачествена PVC кожа и има 32 панела и е официалната топка на 12 Първи лиги, както и на 4 Втори лиги в различните страни. С тази топка се играят най-много официални мачове в Европа. Това е официалната топка и на Втора лига в България.  • SELECT X-Turf - топка, предназначена за игра на изкуствени терени.
  • SELECT Match DB - бюджетна топка, подходяща за любителски игри. Топката е изработена от PVC кожа и има 32 панела.
  • SELECT FB Super V23 - чудесен избор за всички играчи, от начинаещи до професионалисти. Тя е с отлично съотношение цена-качество и предлага отлична игра.
  • SELECT FB Tempo е друг популярен модел, който е по-достъпен от Select FB Super. Тя е изработена от висококачествена синтетична кожа и има 32 ръчно зашити панела. Топката е сертифицирана от FIFA, което означава, че отговаря на най-високите стандарти за качество.

Футболната топка е важен компонент на играта. Изберете най-подходящата за Вас топка и се насладете на удоволствието от мача: https://sportstation.bg/topki-cat14.html

Последни публикации