3 видео урока по тенис за работа с краката: част 2

Въведението във видеотренировките на тенис експерта HEAD продължава с още три урока. Вярваме, че никога не е късно да се посветите на любимия спорт и да усъвършенствате уменията си, или да започнете отначало.

ТРЕНИРОВКА 4: ОСНОВНА ЛИНИЯ

Страничните крачки и тези за възстановяване на позицията са ключови в защитата.

Усвояването на умението как активно да се движите по основната линия ще ви помогне да „оцелеете“ в сложни ситуации на отбрана. Върху червен корт това упражнение ще ви е от полза, за да синхронизирате плъзгането си по-добре.

1_Преглед

В турнирите повечето удари се разиграват от основната линия. Най-добре е две-трети от упражненията да ги повтаряте многократно, за да изградите издръжливостта, необходима да съхраните контрола над резултата.

2_Тежестта върху предния крак

За да ударите топката достатъчно далече, трябва да пренесете тежестта на тялото напред. Отрегулирайте позицията си с малки стъпки, така че да сте готови за крачка по време на удара.

3_Бързо позициониране

След първия удар останете активни, за да може да си върнете позицията бързо. Странична твърда крачка ви позволява да бъдете готови да биете дълъг ъглов удар и да предотвратите загуба на точка.

4_Възстановяване (кръстосани стъпки + добавена стъпка)

Комбинацията от тези две стъпки е най-ефективният начин за пресичане на корта от едната до другата му страна.

5_Нисък център на тежестта

Отпускайте центъра на тежестта, за да увеличите максимално силата на удара върху топката. Това е ключът да намерите перфектната позиция за победоносния удар.

ТРЕНИРОВКА 5: Х-УПРАЖНЕНИЕ

1_Преглед

Това упражнение подобрява умението ви да превключвате между позициите на атака и защита. Освен това подобрява ловкостта, скоростта и ритъма.

2_Винаги се центрирайте

След всеки удар положете усилие да се върнете в центъра. Това е идеалната позиция да направите смяна на краката и да започнете да се движите за следващия удар.

3_Стойте на пръсти

Избирайки позицията си, можете да предвидите посоката на следващия удар. Стоенете на пръсти ще ви позволи бързо и рязко да си осигурите движение по корта, за да ударите топката.

4_Фокусирайте се върху баланса

Чувствайте се комфортно дори при движение назад и търсете равновесие. Това означава да се стабилизирате, за да бъдете в правилната позиция и да контролирате силата на удара.

5_Тежестта върху предния крак

За да ударите достатъчно силно топката, трябва да пренесете тежестта на тялото напред. Отрегулирайте позицията си на малки стъпки, така че да сте готови да направите крачка за силния удар.

ТРЕНИРОВКА 6: УДАР ОТДЯСНО

Форхендът е любим на повечето тенисисти. Упражнението позволява да се използва правилната работа с краката, за да се придвижате бързо зад топката и да нанасяте силни удари.

1_Преглед

Това упражнение помага да установите доминация в играта с помощта на форхенд. Но ще ви е нужна и правилна работа с краката, за да се придвижвате достатъчно бързо зад топката.

2_Стабилна странична стъпка

Тя трябва да е широка, за да ви позволи да се премествате бързо.

3_Регулиращи стъпки

Когато сменяте позицията си след първата топка, добавете малки стъпки след страничната стъпка, за да попаднете на точното място за удар отдясно.

4_Странично движение към топката

Повторете предишната стъпка и преместете тежестта на тялото напред, за да произведете силен удар. Това ще ви помогне и да се подготвите за потенциален отговор на опонента си.

5_Пазете баланса, докато се плъзгате

При плъзгане е важно да пренасяте тежестта на тялото върху предния крак. По този начин ще можете да контролирате удара си.

Последни публикации