Най-старият и най-престижен тенис турнир от Големия шлем – какво знаем за Уимбълдън

Сега би трябвало да е в ход подготовката за един от най-престижните тенис турнири в света - Wimbledon Grand Slam Tournament. Използваме моментът на пауза, за да споделим любопитни моменти от историята му, за които може би не сте чували, а са интересни.

ТРЕВАТА Е ЗЕЛЕНА, А СЛЪНЦЕТО ГРЕЕ!

Уимбълдън е един от 4-те турнира от Големия шлем, които се провеждат ежегодно и се счита за главния и най-сложния в сезона.

Турнирът се провежда на специално отгледана за целта тревна повърхност, като грижите и подготовката на тревния корт е целогодишна. По време на турнира тревата специално се коси до височина 8 мм.

Турнирът се провежда в продължение на две седмици в края на юли и завършва с финала на сингли на мъже и жени, които винаги са планирани съответно за втората събота и неделя. Традициите на Уимбълдън включват строг дрескод за състезателите, консумацията на ягоди със сметана и кралското покровителство. Турнирът също се отличава с липсат ана спонсорска реклама по кортовете.

WIMBLEDON В ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ

Първият открит шампионат в Уимбълдън се е състоял през 1877 г, което прави този турнир най-стария в света. Тогава са участвали само мъже.

Първите женски сингли се провеждат през 1884 г., като през същата година се провеждат и състезанията в двойки мъже.

През 1913 г. се провеждат и първите състезания за женски и смесени двойки.

СТРОГ ДРЕСКОД! ВСИЧКИ ИГРАЧИ СА В БЯЛО И СИНЬО!

Традициите на Уимбълдън включват строг дрескод за състезатели, съдии и всички присъстващи. Съдиите, момчетата за топките и целият обслужващ персонал носят дреси с нюанси от тъмносини до лилави, премесени със зелено и бяло. От 2013 г. всички съдии в турнира носят дрехи на марката Polo Ralph Loren.

Строгото правило за белия цвят е въведено през 1963 г., а правилото „почти всички в бяло“ – през 1995 г. В деня на турнира цялото оборудване на играчите се премества в клуба за тестване и реферът може и да не одобри екипировката му. Например през 2013-та Роджър Федерер е бил на ръба на дисквалификацията заради цвета на подметките на маратонките си. Наложило се е да смени маратонките си с изцяло бели и едва тогава е получил разрешение да продължи с представянето си на турнира.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРИНЦИПЪТ „ВСИЧКИ В БЯЛО“?

Да няма много ярки цветове.

Тъмните цветове се позволяват в много малки детайли.

Без флуорисцентни цветове.

Предпочитани са пастелните цветове, освен сиво.

За предпочитане е гърбът на ризата да е напълно бял, без да има изобразено лого или фирмени надписи.

За предпочитане е шортите и полите на играчите да бъдат напълно бели.

Всички останали елементи от облеклото – шапка, дрехи, чорапи и обувки – трябва да бъдат напълно бели.

ТОПКИТЕ

Основната особеност е, че за този турнир топките винаги трябва да са в изрядно състояние. Тяхната смяна става на всеки 7-9 гейма. През останалото време топките се съхраняват в специални хладилници, за да се запази свежестта им.

През 1986 г. топките са заменени от бели с жълти, за да са по-видими за телевизионните камери.

Около 250 момчета и момичета, които подават топките, преминават специална подготовка с тези топки, за да преценяват точно и бързо дали е нужна подмяна.

ЯГОДИ СЪС СМЕТАНА И КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

Кралското семейство се счита за официален патрон на този великолепен турнир. Много членове на кралското семейство присъстват на кортовете в предградието на Лондон.

Традиционната почерпка на турнира са пресните ягоди със сметана и шампанско. Всяка порция съдържа най-малко 10 бройки от плодовете, които са задължително от английски производители, а сортът на ягодите е задължително от Кент. По времена провеждането на турнира Уимбълдън се продават около 28 тона ягоди и 7000 л. прясна сметана.

През 2001 г. официалното шампанско на турнира е Lanson, чийто производители споснсорират турнира от края на 70-те години на миналия век. Друга алкохолна напитка, асоциирана с турнира, е английският пунш Primm’s, който е изключително популярен сред посетителите, въпреки че производителят му не е официален спонсор. За двете седмици на турнира се изпиват около 320 хиляди чаши Primm’s, почти колкото чая и кафето взети заедно.

Последни публикации