Доказателство, че ските са от античността

Античност и ски! На пръв прочит звучи като оксиморон, сякаш няма логика. Но една новина ни убеждава, че е време да преразгледаме отношението си към ските. И може би да оценим по нов начин ролята им в развитието на човечеството дори.

Новината е, че археолози са открили ски на 1300 години!

Всъщност началото на тази новина е преди 7 години, когато норвежки археолози откриват една ска. Едва тази година, те откриват и другата ска от чифта (на около 5 метра от мястото, където са открили първата), което на практика доказва, че ските са се използвали по начина, познат ни и днес, още преди 1300 години. Чифтът е открит в планиината Дигерварден. Установено е, че са изключително добре запазени (все пак са били съхранявани в лед). Ските са от дърво, а връзките им са от брезово въже и кожа. Дължината им е 187 см, а ширината - 17 см.

Снимкa: impressio.dir.bg

В миналото ските били използвани за превоз. Но все пак е ясно, че този начин на придвижване е почти естествен за хората. Което дава обяснение за развитието им в днешно време. А и ни изпълва с надежда, че иновациите в този спорт, първо - стъпват на хилядолетен опит и история, а второ - не само ще го съхранят, но и ще го направят още по-привлекателен.

Честно казано, ските са по-стари от колелото и солидната им възраст реално е повече от 5000 години. За много народи в Европа, Америка, Азия карането на ски било не само начин на транспортиране, но и условие за оцеляване.

През 1444 година има сведения за руски ски състезания. От това време приблизително са и сведенията за шведските скиори, като в книгата “История на северните племена” са поместени и рисунки. На една от тях виждаме ловец и момче, очевидно овладели изкуството на древния слалом на къси ски със силно извити носове. Ръцете вместо щеки, разбира се били заети с копия и лъкове.

Цели армии от скиори били използвани в битките предимно от Русия и от Полша. Описания разказват, че когато се изкачвали по хълмове, скиорите били снабдени с пръчки с куки, с които се захващали в клоните на дърветата, за да се издърпват. Ако нямало такава възможност, разполагали със специални пръчки, които поставяли зад ските, за да ги стопират.

Дълго време ските се произвеждали от масивно дърво - бреза, ясен, клен или бук. За състезателните ски най-подходящи били бреза и клен. Докато не се появява HEAD.

HEAD е нова ера в историята на ските, като променя генерално развитието им и ги превръща в това, което познаваме днес. За увлекатрелната история на марката сме ви разказвали, но ви препоръчваме да й се насладите отново - “HEAD – невероятната история на бранда"

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Непознати и интересни факти за ските

Последни публикации